czwartek, 4 kwietnia 2013

Polędwiczka w galarecie

 
Składniki:
1  polędwiczka wieprzowa (około 40 dag)
1  sztuka mięska od nóżki z kurczaka
8  suszonych śliwek
8  suszonych moreli
garstka suszonej żurawiny
Przyprawy: wegeta, pieprz, ostra papryka, czosnek
 
Galareta:
1/2  litra bulionu mięsnego
2  pomarańcze
3 1/2  łyżeczki żelatyny
 
Wykonanie:
Polędwiczkę opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym. Delikatnie nakroić wzdłuż, rozbić i przyprawić. Mięsko od nogi pokroić na centymetrowe paseczki i przyprawić. Na rozbitej polędwiczce poukładać wzdłuż rzędami: śliwki, mięsko z kurczaka, żurawinę, mięsko z kurczaka i morele. Zwinąć ciasno w roladę i spiąć wykałaczkami. Obsmażyć na maśle na złoty kolor, podlać wodą, dusić pod przykryciem 30 minut(co jakiś czas należy ją obrać). Roladę ostudzić, pokroić na plasterki o szerokości 1cm.
Ułożyć na udekorowanym półmisku. W ciepłym bulionie, rozmieszać żelatynę, wlać sok wyciśnięty z pomarańczy i ostudzić. Lekko tężejącą galaretą, zalać polędwiczki. Schłodzić do czasu, gdy stężeje galareta.          
                                                                                                                                        Gotowe!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz