wtorek, 1 kwietnia 2014

Ciasto Latte Macchiato

Był piątkowy poranek, miałam upiec pyszne ciasto na, które zapowiedziała się koleżanka. Nie miałam pomysłu co upiec, aby ją zaskoczyć. Najpierw zrobiłam biszkopt z kawą i truflami, a potem pustka w głowie. Często zaglądam na blog " Gotuję bo lubię" i to właśnie tu znalazłam przepis na masę z mlekiem w proszku. Połączenie okazało się wyśmienite, ciasto bardzo smakowało !!!



Składniki:
biszkopt:
7 jajek
1 1/3 szklanki cukru
1 1/3 szklanki mąki
1 1/ łyżeczki proszku do pieczenia
3  łyżki kakao
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
4 trufle

masa:
30 dkg masła
3/4 szklanki cukru pudru
3 szklanki mleka w proszku (nie granulowanego)
60 dkg serka homogenizowanego waniliowego

poncz:
5 kaw espresso( w sumie około 300 ml)
100 ml likieru Baileys (ja użyłam likieru tiramisu).

ponadto:
2 opakowania okrągłych biszkoptów
gorzkie kakao


Wykonanie:
Białka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać żółtka. Mąkę połączyć z proszkiem, kakao i kawą. Stopniowo dodawać do ubitej masy, mieszając drewnianą łyżką . Trufle zetrzeć na tarce o najgrubszych oczkach, dodać do masy i wymieszać. Ciasto przelać do formy wyłożonej  papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika, piec 40 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony biszkopt odstawić do schłodzenia. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą, jasną masę. Dodać mleko w proszku i serki. Miksować do momentu połączenia się składników. Biszkopt przekroić na dwa blaty.
Pierwszy blat ciasta naponczować i rozsmarować na nim  połowę masy. Na masie ułożyć namoczone w ponczu biszkopty i lekko oprószyć je kakao. Biszkopty przykryć drugim blatem ciasta lekko posmarowanym masą ( około 1/3 z pozostałej połowy). Wierzch  ciasta naponczować , rozsmarować pozostałą masą i ułożyć namoczone w ponczu biszkopty. Biszkopty obficie posypać kakao. Ciasto wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Przed podaniem wyjąć z lodówki 30 minut wcześniej, aby się ogrzało.  Smacznego!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz