Składniki:
2 1/4 szklanki mąki
2 szklanki cukru
25 dag margaryny
15 łyżek oleju
10 łyżek advocaata
6 jajek
2 opakowania cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki wody
2 łyżki płatków migdałów
Wykonanie:
Margarynę, olej, alkohol, cukier, cukier waniliowy oraz 2 łyżki wody, gotować przez 10 minut na małym ogniu. Przestudzoną masę, wymieszać z żółtkami. Odlać pół szklanki, resztę połączyć z mąką, wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ubić na sztywno pianę z białek, dodać do masy i delikatnie wymieszać. Przełożyć ciasto do foremki, posmarowanej margaryną i obsypanej bułką tartą. Wstawić do nagrzanego piekarnika (180stopni) i piec 40-50 minut. Letnią babkę polać pozostałą masą i posypać płatkami migdałów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz