sobota, 30 marca 2013

Babka z adwokatem

 
 
Składniki:
 
2  1/4  szklanki mąki
2  szklanki cukru
25 dag  margaryny
15  łyżek oleju
10  łyżek advocaata
6  jajek
2  opakowania cukru waniliowego
2  łyżeczki proszku do pieczenia
2  łyżki wody
2  łyżki płatków migdałów
 
Wykonanie:
 
Margarynę, olej, alkohol, cukier, cukier waniliowy oraz 2 łyżki wody, gotować przez 10 minut na małym ogniu. Przestudzoną masę, wymieszać z żółtkami. Odlać pół szklanki, resztę połączyć z mąką, wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ubić na sztywno pianę z białek, dodać do masy i delikatnie wymieszać. Przełożyć ciasto do foremki, posmarowanej margaryną i obsypanej bułką tartą. Wstawić do nagrzanego piekarnika (180stopni) i piec 40-50 minut. Letnią babkę polać pozostałą masą i posypać płatkami migdałów.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz