niedziela, 9 marca 2014

Budyniowe ciasto hali



Z nadejściem wiosny powracam z nowymi przepisami.     




Składniki:

ciasto:
2 szklanki  mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
1 żółtko
125g masła
1/2 szklanki cukru

 masa serowa:
4 serki waniliowe po 200g
budyń śmietankowy
3 jajka
125g masła
1/2 szklanki cukru

 masa budyniowa:
1 litr mleka
3 budynie czekoladowe bez cukru

 polewa:
 1/2 kostki margaryny
 3 łyżki cukru
 2 łyżki kakao
 1 jajko
  
 do masy serowej dodałam mrożone wiśnie


Wykonanie:
Składniki na ciasto mieszamy, zagniatamy i wykładamy na prostokątną blachę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą. Z 1 litra mleka odlewamy 1,5 szklanki mleka i rozrabiamy budynie czekoladowe . Pozostałe mleko gotujemy i wlewamy do niego budyń energicznie mieszając. Gorący budyń wylewamy na ciasto na blaszce. Odstawiamy do wystygnięcia. Przygotowujemy masę serową: ucieramy masło z cukrem, dodajemy po jednym serku i żółtku na zmianę. Następnie wsypujemy budyń śmietankowy i mieszamy. Ubijamy pianę z pozostałych białek (z 4 jajek) i lekko mieszamy z masą. Na wystudzony budyń wylewamy masę serową i układamy lekko rozmrożone wiśnie delikatnie wciskając w masę. Blaszkę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temp 180 stopni ok. godzinę. Po upieczeniu studzimy ciasto i robimy polewę: rozpuszczamy margarynę, do miseczki wbijamy jajko,  roztrzepujemy dodajemy cukier i kakao. Dokładnie mieszamy i stopniowo wlewamy roztopioną wrzącą margarynę. Mieszamy do momentu rozpuszczenia cukru, studzimy 5 minut i wylewamy na ciasto. Ciasto posypujemy wiórkami kokosowymi.

Przepis pochodzi ze strony " Przyślij przepis"

2 komentarze: