poniedziałek, 24 marca 2014

Sernik latte

 
 
 


   Składniki:
   spód:
   20 dag ciasteczek pełnoziarnistych
   10 dag herbatników
   15 dag masła
   1/2 łyżeczki cynamonu
   2- 3 łyżeczki śmietany 

   masa serowa I:
   75 dag sera półtłustego
   3/4 szklanki cukru
   4 jajka
   150 ml śmietany 30%
   2 łyżki budyniu śmietankowego bez cukru

   masa serowa II:
   75dag sera półtłustego
   3/4 szklanki cukru
   4 jajka
   150 ml śmietany 30%
   2 łyżki mąki ziemniaczanej
   3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

   bita śmietana:
   300 ml śmietany kremówki
   3 łyżeczki cukru pudru
   1 łyżeczka żelatyny


    Wykonanie:
    Ciastka i herbatniki pokruszyć, wlać roztopione masło, dodać cynamon i śmietanę. Dokładnie
    wymieszać, dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia i rozsmarować spód ciasteczkowy.
    Masa serowa I: ser, cukier i budyń  zmiksować  na jednolitą masę. Dodać po jednym jajku,
    miksując na niskich obrotach miksera 15 sekund po każdym jajku, na koniec wlać śmietanę i
    zmiksować.
    Masa serowa II: śmietankę wlać do rondelka, wsypać kawę rozpuszczalną i podgrzewać do
    momentu rozpuszczenia kawy, ostudzić. Ser, cukier i mąkę ziemniaczaną zmiksować na
    jednolitą masę. Dodać po jednym jajku, miksując na niskich obrotach miksera 15 sekund po
    każdym jajku, na koniec zmiksować z ostudzoną śmietanką kawową. Masę I wylać na
    przygotowany spód i piec 20 minut w temperaturze 170 stopni.  Na podpieczonej warstwie  
    masy serowej I , rozsmarować masę serową II i piec 20 minut. Zmniejszyć temperaturę do 120
    stopni i piec 1 godzinę. Upieczony sernik wyjmować stopniowo z piekarnika i powoli go  
    studzić. Po wystudzeniu wyciągnąć z blaszki, wstawić do lodówki na 12 godzin. Żelatynę
    rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody i ostudzić. Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec
    ubijania dodać cukier puder i żelatynę. Schłodzony sernik udekorować śmietaną i posypać kakao.
    Inspiracja / Domowe Wypieki u Justyny i Doroty/ po małych modyfikacjach.
                                                                                                                                Smacznego!


4 komentarze:

  1. Pani Marzeno, pozwolę sobie wykorzystać przepis, bo bardzo mi się podoba;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę się częstować, serniczek smakuje wybornie;) Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Brzmi i wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń