wtorek, 11 czerwca 2013
Bananowiec
Składniki:
18 dag masła
19 dag mąki
15 dag cukru
1 łyżeczka cukru z wanilią
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 czekolada mleczna
10 dag żurawiny
garść orzechów laskowych lub włoskich
4 dojrzałe banany
odrobina alkoholu
Wykonanie:
Czekoladę włożyć na 1 h do zamrażalnika. Żurawinę zalać alkoholem i odstawić aby trochę poleżakowała. Orzechy i czekoladę pokroić na drobne kawałki , banany rozgnieść widelcem. Masło roztopić w rondelku na małym ogniu, przelać do miski i utrzeć z cukrami na jednolitą masę. Do utartej masy dodać po jednym jajku, rozgniecione banany, orzechy, odsączoną żurawinę , czekoladę i wymieszać. W osobnym naczyniu wymieszać mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia. Powoli wsypać do masy i wymieszać. Ciasto wylać do formy keksowej wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą. Piec w temperaturze 180 stopni 50-60 minut. Wystudzone ciasto polać polewą i posypać płatkami migdałów lub orzechami. Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz