środa, 12 czerwca 2013

Sernik z kulkami orzechowym



Składniki:
kruchy  spód:
20 dkg mąki
1 żółtko
10 dkg margaryny
3 dkg cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka śmietany 18%

kulki orzechowe:
30 dkg orzechów mielonych
śmietana 18%
3-4 łyżki cukru pudru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

masa serowa:
1 1/2 kg sera
3 jajka
4 żółtka
1 1/2 szklanki cukru
200 ml śmietany 30%
1 1/2 łyżeczki cukru z wanilią
1 1/2 opakowania budyniu śmietankowego



Wykonanie:
Składniki na kruchy spód połączyć, zarobić ciasto i schłodzić 30 minut. Orzechy wymieszać  z cukrem pudrem i proszkiem. Dodawać po trochę śmietanę, aby uzyskać gęstą masę.  Całe jajka i żółtka utrzeć z cukrami na puszystą masę. Dodać ser, budyń i śmietanę 30 %, wymieszać. Kruche ciasto rozłożyć na blaszce, wyłożonej papierem i podpiec 30 minut w temperaturze 180 stopni. Połowę masy serowej wylać na podpieczony spód. Z masy orzechowej uformować kulki wielkości orzecha i ułożyć na masie serowej. Na kulki wylać resztę masy. Piec 1 1/2 godziny w temperaturze 180 stopni. Sernik polać roztopioną czekoladą i posypać orzechami.
                                                                                                                      Smacznego!

1 komentarz:

  1. Kapitalny pomysł z tymi kulkami!;) Sernik musi być przepyszny! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń