sobota, 13 kwietnia 2013

Milka

 

Składniki:

Biszkopt:
5 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao

Masa I:
750 ml śmietany kremówki (30%)
3 opakowania śmietany śnieżki
2 łyżki żelatyny


Masa II:
1 czekolada milka mleczna
1 czekolada gorzka
1 kostka masła
3 jajka
3 łyżki cukru

Wykonanie:
Białka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać żółtka nadal miksując. Mieszać drewnianą łyżką
i stopniowo dosypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać do formy i piec 40 min w temp. 180 stopni. 3 łyżki żelatyny rozmieszać w niewielkiej ilości gorącej wody i ostudzić. Ubijać  śmietanę kremówkę stopniowo wsypując śnieżkę. Do ubitej śmietany wlać ostudzoną żelatynę i wymieszać. Na biszkopcie ułożyć  plasterki  brzoskwiń i rozsmarować masę. Czekolady rozpuścić na parze i ostudzić. Utrzeć kostkę  masła z żółtkami, dodać rozpuszczoną i wystudzoną czekoladę. Ubić białka z cukrem i dodać do masy czekoladowej.  Dokładnie zmiksować i rozsmarować na masie śmietanowej. Udekorować płatkami migdałów, ciasto schłodzić w lodówce ok.3h.  Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz