Biszkopt:
5 jajek
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
1/2 litra mleka
1 szklanka cukru
4 żółtka
2 budynie waniliowe
1 cukier waniliowy
11 /2 kostki masła
Warstwa śliwkowa:
60 dag śliwek kalifornijskich
1 szklanka mocnej herbaty
100 ml alkoholu
Polewa czekoladowa:
2 gorzkie czekolady
1 mała śmietana 18% (200ml)
1/2 kostki masła
1 galaretka agrestowa na 1/2 szklanki wody
Wykonanie:
Białka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać żółtka nadal miksując. Mieszać drewnianą łyżką
i stopniowo dosypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać do formy i piec 40 min w temp. 180 stopni. Wystudzony biszkopt przekroić, posmarować powidłem
i ponownie złożyć. Połowę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, w drugiej połowie roztrzepać żółtka, dodać budynie, wymieszać i wlać do gotującego mleka ciągle mieszając.
Ugotowaną masę wystudzić. Zmiksować masło i dodawać po łyżce ostudzoną masę. Gotowy krem rozsmarować na biszkopcie.
Śliwki pokroić w paseczki i moczyć 5-6 h w herbacie z alkoholem. Po odcedzeniu wyłożyć na krem.
Czekolady rozpuścić na parze, dodać roztopione masło, śmietanę i lekko ostudzoną galaretkę. Przestudzoną, ale jeszcze płynną polewę rozprowadzić na warstwie śliwkowej. Ciasto schłodzić w lodówce ok. 2h.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz