sobota, 20 kwietnia 2013

Ciasto z masą mascarpone

 
 
Składniki:
 
Ciasto:
6  jajek
20 dag  cukru
cukier waniliowy
20 dag  margaryny
10 dag  czekolady mlecznej
2  łyżeczki kakao
10 dag  posiekanych orzechów
8  łyżek mąki
0,5 l  mleka
 
 
 
Masa:
25 dag  serka mascarpone
400 ml śmietany 30%
2  żółtka
2  łyżki cukru pudru
2  łyżeczki żelatyny
2  łyżki masy krówkowej o smaku truflowym
12  podłużnych biszkoptów
2  łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1/2  szklanki wody
 
Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek. Margarynę rozpuścić z czekoladą i kakao. Białka ubić z dodatkiem szczypty soli. Żółtka utrzeć z  cukrem i cukrem waniliowym, dodać mleko, roztopioną margarynę z czekoladą, mąkę i orzechy. Delikatnie połączyć z ubitymi białkami. Piec w temp. 170 stopni do momentu kiedy ciasto będzie się lekko trzęsło przy poruszaniu blaszką. Dwie łyżeczki żelatyny rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody i ostudzić. Dwa żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, dodając stopniowo serek mascarpone. W osobnym naczyniu ubić śmietanę 30% i dodać ostudzoną żelatynę. Do masy z serkiem mascarpone dodać masę śmietanową ,delikatnie wymieszać.
Gotową masę podzielić na dwie części, do jednej części dodać dwie łyżki masy krówkowej.
Kawę zaparzyć , po ostudzeniu maczać biszkopty i układać na masie.
 
Warstwy:
 

ciasto
masa jasna
biszkopty nasączone  kawą
masa ciemna
starta czekolada
 
 
 
 
 
 
 
 


1 komentarz: