poniedziałek, 8 lipca 2013
Cappucino
Składniki:
biszkopt:
8 jajek
25dkg cukru
10 dkg mąki
4 dkg kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ciasto kokosowe:
5 białek
1 szklanka cukru
25 dkg kokosu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa:
5 żółtek
3 czubate łyżki mąki
2 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
1 budyń śmietankowy
2 łyżeczki cukru z wanilią
1 1/2 kostki masła
duża paczka kawy cappuccino
polewa:
1 jajko
1/2 kostki margaryny
3 łyżki cukru
2 łyżki kakao
Wykonanie:
Białka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać, przelać do formy i piec 40 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto kokosowe wykonać tak jak biszkopt i upiec. 1 szklankę mleka zagotować z cukrem , w drugiej szklance mleka rozmieszać pozostałe składniki, ugotować budyń i ostudzić. Masło utrzeć, dodawać
po łyżce zimny budyń. Do gotowego kremu wsypywać stopniowo kawę cappuccino i dokładnie zmiksować. Biszkopt przekroić na połowę. Roztopić margarynę, jajko roztrzepać dodać cukier i kakao. Dokładnie wymieszać, wlewać po trochę wrzącą margarynę i mieszać do rozpuszczenia cukru. Letnią polewę wylać na ciasto.
Przełożenie ciasta:
biszkopt
połowa masy
ciasto kokosowe
druga połowa masy
biszkopt
polewa
wiórki kokosowe
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Przejrzałam Twój blog i stwierdzam, że fajne przepisy zamieszczasz a wszystko wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję i zapraszam!
OdpowiedzUsuń