Składniki:
spód:
30dkg herbatników
15 dkg masła
60 ml adwocata
masa:
2 litry mleka 3,2%
1/2 litra śmietany 30%
6 jajek
kefir
cytryna
1 1/2 kostki masła
1 1/4 szklanki cukru
gorzka czekolada
bakalie: orzechy włoskie i laskowe, migdały, rodzynki, ananasy
galaretka
Wykonanie:
Herbatniki pokruszyć, dodać roztopione masło i adwocat. Wymieszać, rozłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Docisnąć i podpiec 25 minut w temperaturze 180 stopni. W rondlu roztrzepać jajka, dodać : mleko, śmietanę, kefir i wyciśnięty sok z cytryny. Podgrzewać około 1h 20 minut, co jakiś czas mieszając. Uważoną masę odcedzić i wstawić na noc do lodówki. Pokroić bakalie, ananasy i czekoladę w kosteczkę. Galaretkę rozpuścić i odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać po łyżce masę serową i dokładnie wymieszać. Dodać bakalie, ananasy, czekoladę i delikatnie przemieszać. Gotową masę serową wyłożyć na herbatnikowy spód, rozsmarować , dowolnie udekorować. Wylać tężejącą galaretkę i wstawić do lodówki na kilka godzin.
Bardzo ciekawy przepis. Uwielbiam serniki, ale takiej wersji jeszcze nie próbowałam.;) Pozdrawiam;)
OdpowiedzUsuńSernik jest pyszny, polecam. :)
OdpowiedzUsuń