piątek, 12 lipca 2013

Sernik gotowany



 
 
 

Składniki:
spód:
30dkg herbatników
15 dkg masła
60 ml adwocata

masa:
2 litry mleka 3,2%
1/2 litra śmietany 30%
6 jajek
kefir
cytryna
1 1/2 kostki masła
1 1/4 szklanki cukru
gorzka czekolada
bakalie: orzechy włoskie i laskowe, migdały, rodzynki, ananasy
galaretka

Wykonanie:
Herbatniki pokruszyć, dodać roztopione masło i adwocat. Wymieszać, rozłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Docisnąć i podpiec 25 minut w temperaturze 180 stopni. W rondlu roztrzepać jajka, dodać : mleko, śmietanę, kefir i wyciśnięty sok z cytryny. Podgrzewać  około 1h 20 minut, co jakiś czas mieszając. Uważoną masę odcedzić i wstawić na noc do lodówki. Pokroić bakalie, ananasy i  czekoladę w kosteczkę. Galaretkę rozpuścić i odstawić do wystygnięcia.  Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać po łyżce masę serową i  dokładnie wymieszać.  Dodać bakalie, ananasy, czekoladę i delikatnie przemieszać. Gotową masę serową wyłożyć na herbatnikowy spód, rozsmarować , dowolnie udekorować. Wylać tężejącą galaretkę i wstawić do lodówki  na kilka godzin.




2 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy przepis. Uwielbiam serniki, ale takiej wersji jeszcze nie próbowałam.;) Pozdrawiam;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sernik jest pyszny, polecam. :)

    OdpowiedzUsuń