Składniki:
biszkopt ciemny (tortownica 26 cm):
3 jajka
1/2szklanki cukru
3/4 szklanki mąki
1 kopiata łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
biszkopt jasny (tortownica 30 cm):
6 jajek
1 1/4 szklanki cukru
1 1/2 szklanki mąki
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
masa I:
1 czekolada gorzka
1 1/2 czekolada mleczna
1 1/2 kostki masła
4 jajka
4 łyżki cukru
masa II:
50 dag serka mascarpone
500 ml śmietany 30%
3 łyżeczki żelatyny
4 żółtka
4 łyżki cukru
1/2 filiżanki wrzątku
biszkopty okrągłe
paluszki z galaretką w czekoladzie
Wykonanie:
Ubić białka z cukrem na puszystą masę, dodać żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać, przelać do tortownicy wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą. Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni. Drugi biszkopt wykonać tak jak pierwszy i upiec. Czekolady rozpuścić na parze i ostudzić. Utrzeć masło z żółtkami i dodać po trochę zimną czekoladę. Białka ubić z cukrem, dodać do masy czekoladowej i wymieszać. Żelatynę rozpuścić we wrzątku, odstawić do wystygnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać stopniowo serek mascarpone i wymieszać. W osobnym naczyniu ubić śmietanę i dodać zimną żelatynę. Do masy serkiem dodać ubitą śmietanę, delikatnie wymieszać. Z biszkoptów wyciąć serca, jedno większe drugie mniejsze. Przekroić na połowę i każdy naponczować . Ciasta przełożyć masami pozostawiając po trochę do obsmarowania i udekorowania.
Przełożenie tortu:
biszkopt jasny
masa czekoladowa
biszkopt jasny
masa mascarpone
naponczowane biszkopty
masa ciemna
biszkopt ciemny
masa jasna
galaretka w czekoladzie
biszkopt ciemny
masa jasna
dekoracja
Śliczny i apetyczny torcik :)
OdpowiedzUsuńDzięki:)
OdpowiedzUsuń