czwartek, 4 lipca 2013

Rolada malinowa





  Składniki:

  biszkopt:
  5 jajek
  5 dag cukru
  7 1/2 dag mąki
  1 łyżeczka proszku do pieczenia

  masa:
 1 szklanka mleka
 1 szklanka cukru
 1 jajko
  kostka masła
  40 dag malin

 
   Wykonanie:
   Białka ubić z cukrem, dodać żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto wylać na kwadratową blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 35 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczony ciepły biszkopt delikatnie oddzielić od papieru i zrolować. Mleko wlać do rondelka, dodać cukier i całe jajko. Roztrzepać i gotować na małym ogniu około 10 minut mieszając, aż powstaną grudki i wystudzić, Utrzeć masło i dodawać po trochę wystudzoną masę. Pod koniec ucierania dodać maliny i  wymieszać. Odłożyć 3-4 łyżki masy do posmarowania  rolady. Rozwinąć biszkopt i rozsmarować  masę. Ułożyć  2-3 rzędy malin, ciasno zrolować owijając papierem i  schłodzić 40 minut. Zdjąć papier i posmarować roladę odłożoną masą.


 


                                                                                                     Smacznego!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz