czwartek, 4 lipca 2013
Rolada malinowa
Składniki:
biszkopt:
5 jajek
5 dag cukru
7 1/2 dag mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa:
1 szklanka mleka
1 szklanka cukru
1 jajko
kostka masła
40 dag malin
Wykonanie:
Białka ubić z cukrem, dodać żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto wylać na kwadratową blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 35 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczony ciepły biszkopt delikatnie oddzielić od papieru i zrolować. Mleko wlać do rondelka, dodać cukier i całe jajko. Roztrzepać i gotować na małym ogniu około 10 minut mieszając, aż powstaną grudki i wystudzić, Utrzeć masło i dodawać po trochę wystudzoną masę. Pod koniec ucierania dodać maliny i wymieszać. Odłożyć 3-4 łyżki masy do posmarowania rolady. Rozwinąć biszkopt i rozsmarować masę. Ułożyć 2-3 rzędy malin, ciasno zrolować owijając papierem i schłodzić 40 minut. Zdjąć papier i posmarować roladę odłożoną masą.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz