Składniki:
Ciasto jasne:
6 białek
1,5 szklanki cukru
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1 łyżka octu
1/3 szklanki oleju
Ciasto ciemne:
6 żółtek
2 jajka
6 łyżek cukru
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1/3 szklanki oleju
Krem budyniowy:
13/4 szklanki mleka
budyń śmietankowy bez cukru
2 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
1 kostka masła
Dodatkowo:
2 galaretki
paczka okrągłych biszkoptów
Napar:
1 kopiasta łyżeczka kawy rozpuszczalnej+1/2szklanki wrzątku+1 łyżeczka cukru
Polewa czekoladowa:
1/2 kostki margaryny
1 jajko
3 łyżki cukru
2 czubate łyżki kakao
Wykonanie:
Ciasto jasne: białka ubić na sztywno z cukrem. Dodać pozostałe składniki. Delikatnie wymieszać.
Ciasto ciemne: żółtka i jajka utrzeć z cukrem do białości. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i olej. Wymieszać. Ciasto wykładać na przemian jasne i ciemne na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przemieszać delikatnie widelcem. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 35 minut. Wystudzić.
Krem: budyń ugotować w 1 3/4 szklanki mleka, dodać cukier i cukier waniliowy. Wystudzić. Budyń utrzeć z miękkim masłem. Kawę zaparzyć 1/2 szklanką wrzątku, dodać cukier, wymieszać i wystudzić. Galaretki rozpuścić w 1/2 litrze wrzątku, dodając cukier. Pozostawić do wystudzenia i stężenia.
Polewa: margarynę stopić, jajko roztrzepać, dodać cukier i kakao, wymieszać. Wlewać stopniowo wrzącą margarynę, mieszać aż do rozpuszczenia cukru.
Wystudzone ciasto przekroić na dwa placki. Na jednym włożyć połowę kremu. Na krem ułożyć biszkopty delikatnie nasączone kawą. Między biszkopty wyłożyć mocno tężejącą galaretkę (2 galaretki rozpuszczone w 1/2 litra wody).
Na galaretkę wyłożyć resztę kremu. Przykryć drugim plackiem. Polać polewą czekoladową i posypać kokosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz