poniedziałek, 13 maja 2013

Rolada orzechowa z brzoskwiniami




Składniki:

Biszkopt:
5 jajek
6 dag cukru
7 dag mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 dag posiekanych orzechów

Masa:
puszka brzoskwiń
2 łyżki cukru pudru
2 budynie śmietankowe
1 kostka masła

Wykonanie:
Białka ubić z cukrem. Dodać żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, orzechy. i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia kwadratową  blachę z piekarnika. Piec 35 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczony, jeszcze ciepły biszkopt  oddzielić od papieru i zrolować. Odcedzić brzoskwinie, na soku ugotować budyń ,jeśli mało soku uzupełnić wodą (1 1/2 szklanki). 6- 8  połówek brzoskwiń pokroić w kostkę. Utrzeć kostkę masła z cukrem, dodając po łyżce wystudzony budyń. Dodać pokrojone brzoskwinie i wymieszać. Odłożyć 3-4 łyżki masy na wierzch rolady. Rozwinąć biszkopt, wyłożyć masę i rozsmarować. Zwinąć ciasno, owinąć papierem i schłodzić 40 minut. Zdjąć papier, posmarować wierzch rolady odłożoną masą  udekorować plasterkami brzoskwiń i posypać orzechami.               
                                                                                                                    Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz