poniedziałek, 13 maja 2013
Rolada orzechowa z brzoskwiniami
Składniki:
Biszkopt:
5 jajek
6 dag cukru
7 dag mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 dag posiekanych orzechów
Masa:
puszka brzoskwiń
2 łyżki cukru pudru
2 budynie śmietankowe
1 kostka masła
Wykonanie:
Białka ubić z cukrem. Dodać żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, orzechy. i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia kwadratową blachę z piekarnika. Piec 35 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczony, jeszcze ciepły biszkopt oddzielić od papieru i zrolować. Odcedzić brzoskwinie, na soku ugotować budyń ,jeśli mało soku uzupełnić wodą (1 1/2 szklanki). 6- 8 połówek brzoskwiń pokroić w kostkę. Utrzeć kostkę masła z cukrem, dodając po łyżce wystudzony budyń. Dodać pokrojone brzoskwinie i wymieszać. Odłożyć 3-4 łyżki masy na wierzch rolady. Rozwinąć biszkopt, wyłożyć masę i rozsmarować. Zwinąć ciasno, owinąć papierem i schłodzić 40 minut. Zdjąć papier, posmarować wierzch rolady odłożoną masą udekorować plasterkami brzoskwiń i posypać orzechami.
Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz