Składniki:
Biszkopt jasny:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
1szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Biszkopt ciemny:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa I:
puszka masy krówkowej
1 kostka masła
3-4 łyżki kakao
Masa II:
50 dag serka mascarpone
500 ml śmietany 30%
4 żółtka
4 łyżki cukru
2 łyżki żelatyny
1/2 filiżanki wody
7 łyżek kawy cappuccino o smaku brendy
wiśnie w syropie lub likierze
Wykonanie:
Białka ubić z cukrem. Dodać żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Wlać do tortownicy średnicy 26 cm, wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą. Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni. Drugi biszkopt wykonać tak jak
pierwszy, dodając kakao. Masło utrzeć, dodać masę krówkową i kakao. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodając stopniowo serek mascarpone. Rozpuścić żelatynę we wrzątku i ostudzić. W osobnym naczyniu ubić śmietanę i dodać wystudzoną żelatynę. Do masy z serkiem dodać ubitą śmietanę i delikatnie wymieszać. Masę podzielić na połowę. Do jednej połowy dodać kawę cappuccino, drugą pozostawić bez dodatków. Biszkopt jasny i ciemny przekroić na pół, ponczować syropem z wiśni. Torcik przełożyć masami, pozostawiajac po trochę każdej masy do obsmarowania i udekorować. Do dekoracji wykorzystałam płatki migdałów, startą czekoladę i płatki czekoladowe z pomarańczą. Smacznego!
Przełożenie tortu:
masa jasna
biszkopt jasny
masa krówkowa
wiśnie z syropu
biszkopt ciemny
masa z kawowa
biszkopt jasny
pozostała masa
dekoracja
Prawdziwy rarytas!
OdpowiedzUsuń