poniedziałek, 20 maja 2013

Tort urodzinowy




Składniki:
Biszkopt jasny:
6 jajek
1 1/3 szklanki cukru
1 1/2 szklanki mąki
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Biszkopt ciemny:
6 jajek
1 1/3 szklanki cukru
1 1//2 szklanki mąki
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao

Masa budyniowa:
750 ml mleka
3 budynie śmietankowe
1 szklanka cukru
1 1/2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
2 kostki masła
1/2 szklanki mocnej kawy

Masa mascarpone:
500 ml śmietany 30%
50 dag serka mascarpone
4 żółtka
4 łyżki cukru
2 łyżki żelatyny
1/2 filiżanki wody

Ponadto 2 galaretki (agrestowe), gruszki w syropie, nutella
Poncz: 1szklanka przegotowanej wody, sok z połówki cytryny olejek albo trochę alkoholu

Wykonanie:
Białka ubić z cukrem. Dodać żółtka,  mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Wlać do tortownicy średnicy 30 cm, wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą. Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni. Drugi biszkopt wykonać tak jak pierwszy, dodając kakao. Zaparzyć kawę i odstawić aby ostygła. Większą część mleka zagotować z cukrem, w pozostałym mleku rozmieszać budynie i cukier z wanilią. Ugotować i ostudzić. Utrzeć masło, dodać po trochę ostudzony budyń i na koniec wlewać stopniowo  kawę. Żelatynę rozpuścić w 1/2 filiżanki gorącej wody. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodając stopniowo serek mascarpone. W osobnym naczyniu ubić śmietanę i dodać wystudzoną żelatynę. Do masy z serkiem dodać ubitą śmietanę i delikatnie wymieszać. Galaretki rozpuścić w 1/2 litra wody i odstawić do stężenia. Ciemny biszkopt przekroić na połowę. W jasnym biszkopcie wykroić szklanką krążki, robiąc przerwy tak, aby pozostała (obręcz) biszkoptu się nie rozerwała. Biszkopty naponczować, przełożyć masami pozostawiając po trochę każdej masy do obsmarowania i udekorowania. Do dekoracji użyłam: płatki migdałów, rodzynki w czekoladzie, nutellę.


Przełożenie tortu:
biszkopt ciemny
masa mascarpone
biszkopt jasny(obręcz)
galaretka w otwory i gruszki
masa kawowa
krążki biszkoptowe posmarowane nutellą
masa kawowa
biszkopt ciemny
pozostała masa
dekoracja



                                                                                                               Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz