poniedziałek, 27 maja 2013
Rolada z masą truflową i wiśniami
Składniki:
Biszkopt:
6 jajek
7 dag cukru
8 dag mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
200ml śmietany 30%
1 kostka masła
masa krówkowa o smaku truflowym
wiśnie w syropie
Wykonanie:
Ubić białka z cukrem, dodać żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie
wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia kwadratową
blachę z piekarnika. Piec 35 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczony jeszcze ciepły
biszkopt oddzielić od papieru i zrolować. Ubić śmietanę na sztywno. Masło utrzeć na
puszystą masę, dodać po łyżce masę krówkową i na koniec ubitą śmietanę. Delikatnie
wymieszać. Odłożyć 3-4 łyżki masy do posmarowania rolady. Rozwinąć biszkopt, wyłożyć
masę i rozsmarować. Ułożyć dwa rzędy wiśni , ciasno zwinąć owijając papierem i schłodzić
40 minut. Zdjąć papier, posmarować odłożoną masą i posypać wiórkami kokosowymi.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Bardzo smakowite połączenie w tej roladzie!;)
OdpowiedzUsuń