poniedziałek, 27 maja 2013

Rolada z masą truflową i wiśniami


           
  Składniki:

             Biszkopt:
             6 jajek
             7 dag cukru
             8 dag mąki
             1 łyżeczka proszku do pieczenia

             Masa:
             200ml śmietany 30%
             1 kostka masła
             masa krówkowa o smaku truflowym
             wiśnie w syropie
            
        



 Wykonanie:
Ubić białka z cukrem, dodać żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie
wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia kwadratową
blachę z piekarnika. Piec 35 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczony jeszcze ciepły
biszkopt oddzielić od papieru i zrolować. Ubić śmietanę na sztywno. Masło utrzeć na
puszystą masę, dodać po łyżce masę krówkową  i na koniec ubitą śmietanę. Delikatnie
wymieszać. Odłożyć 3-4 łyżki masy do posmarowania rolady. Rozwinąć biszkopt, wyłożyć
masę i rozsmarować. Ułożyć dwa rzędy wiśni , ciasno zwinąć owijając papierem i schłodzić
40 minut. Zdjąć papier, posmarować odłożoną masą i posypać wiórkami kokosowymi.
                                                                                                                            Smacznego!

            



             

1 komentarz: