poniedziałek, 12 sierpnia 2013

Kruche ze śliwkami.




Składniki:
Ciasto:
60 dkg mąki
30 dkg margaryny
15 dkg cukru
5 żółtek
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany
2 łyżki oleju
2 łyżeczki cukru z wanilią
1 1/2 kg śliwek
cynamon
Piana:
5 białek
1 szklanka cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej








Wykonanie:
Połączyć wszystkie składniki, zarobić ciasto i schłodzić w lodówce 40 minut. Śliwki umyć i usunąć pestki. 3/4 ciasta rozłożyć na blaszce, ułożyć śliwki i posypać cynamonem. Białka ubić z cukrem, do ubitej piany dodać mąkę i delikatnie wymieszać. Pianę wylać na śliwki i rozsmarować. Na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto. Piec 60 minut w temperaturze 180 stopni.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz