Składniki:Ciasto:
6 żółtek
10 dag cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
około 20 dag mąki
15 dag margaryny
Beza:
6 białek
25 dag cukru
10 dag płatków migdałów
Masa śmietanowa:
750 ml śmietany 30%
3 łyżeczki cukru pudru
2 łyżki żelatyny
1/2 filiżanki wody
Galaretka:
50 dag mrożonych malin
2 galaretki malinowe
Wykonanie:
Żółtka utrzeć z cukrami na puszystą masę, stopniowo dodając miękką margarynę. Do utartej masy wsypać po trochę mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Gotową masę dzielimy na pół i rozsmarowujemy w dwóch blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Podzielić na pół, rozsmarować na dwóch ciastach i posypać płatkami migdałów. Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić. Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem, dodać zimną żelatynę i wymieszać. Maliny lekko rozmrozić. Galaretki rozpuścić w 1 1/2 szklanki wrzącej wody. Do wystudzonej galaretki dodać maliny, odstawić do stężenia co jakiś czas przemieszać. Masę śmietanową podzielić na pół.
Przełożenie ciasta:
ciasto
masa śmietanowa
tężejąca galaretka z malinami
masa śmietanowa
ciasto
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz