niedziela, 4 sierpnia 2013

Magiczne ciasto z frużeliną wiśniową.





Składniki:
 
Ciasto:
6  jajek
20 dag  cukru
cukier waniliowy
20 dag  margaryny
10 dag  czekolady mlecznej
2  łyżeczki kakao
10 dag  posiekanych orzechów
8  łyżek mąki
0,5 l  mleka
 
Masa:
3 serki homogenizowane
500 ml śmietany 30 %
3 łyżeczki żelatyny
1/2 filiżanki gorącej wody
3 łyżki cukru pudru
owoce deserowe premium- wiśnia vortumnus
 
 
Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek. Margarynę rozpuścić z czekoladą i kakao. Białka ubić z dodatkiem szczypty soli. Żółtka utrzeć z  cukrem i cukrem waniliowym, dodać mleko, roztopioną margarynę z czekoladą, mąkę i orzechy. Delikatnie połączyć z ubitymi białkami. Piec w temp. 170 stopni do momentu kiedy ciasto będzie się lekko trzęsło przy poruszaniu blaszką. Żelatynę rozpuścić i ostudzić. Ubić śmietanę, dodać cukier puder, wystudzoną żelatynę i serki homo, delikatnie wymieszać. Na ciasto wyłożyć wiśnie, następnie rozsmarować masę. Wierzch ciasta posypać startą czekoladą.
 
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz